Ratatouille grecesc la cuptor

Initial, Ratatouille este un ghiveci de legume care provine din bucataria provensala din Nisa, origine care de altfel reflecta chiar in numele sau : "rata" inseamna haleala si "touille" inseamna amesteca. Asa ca ratatouille inseamna la propriu "mancare amestecata" care este fiarta ore intregi. In zilele noastra, ratatouille este un preparat popular in intreaga Europa. Mancarea se face din ceapa, usturoi, ardei, rosii, vinete ori multe alte variatii. Acest preparat este considerat un fel de mancare foarte sanatos datorita continutului sau bogat de legume si de asemenea este foarte usor de digerat. 

Pentru a nu ma mai intinde la povestit, va prezint ingredientele pe care le-am folosit: 

  • 2 vinete
  • 2 cartofi
  • 1 dovlecei
  • 2 ardei capia
  • 3 fire de ceapa verde
  • 2 catei usturoi
  • 2 rosii
  • 1 morcov
  • 1 broccoli mai mic
  • 1 conserva de rosii tocate in suc propriu
  • cimbru, sare, piper
  • 3 linguri de ulei de masline Olivek 
  • cascaval ras (optional) 
  • 200 ml apa
Preparare: 
  1. Se spala si se curata legumele. Se vor taia rondele: vinetele, morcovul, dovlecelul, cartofii, ardeii, rosiile. 
  2. Se adauga uleiul intr-o tava, se presara broccoli taiat marunt (atat la fundul tavii cat si la suprafata) cu 3 linguri de rosii din conserva si se vor aseza in spirala ori dupa bunul plac feliile de legume pentru o coloristica mai frumoasa: o vanata, o rosie, un cartof, un dovlecel, un ardei, rondelele de morcov vor fi puse deasupra cat si ceapa verde tocata marunt, usturoiul feliat de asemenea. 
  3. Peste legume se mai aplica 2 linguri de rosii tocate in suc propriu impreuna cu apa. 
  4. Se condimenteaza cu piper, cimbru si sare si se va adauga tava la 180 grade la cuptorul preincalzit.
  5. Se lasa la copt pentru 30 minute, dupa care se scoate tava si se adauga cascavalul ras si se mai lasa pentru 5-10 minute pentru a se topi (nu trebuie sa prinda crusta rumena!) 


Se poate servi atat calda sau rece. 

Pofta buna! 

 

Comentarii