Sokolatopita - Plăcintă grecească cu ciocolată


 Pentru sirop: 
  • 400 gr. zahăr
  • 400 gr. apă sau lapte
  • 1 lingură rasă de cafea 
  • 1 lingură de Coniac
  • 30 gr. cacao 
Pentru Blat:
  • 3 ouă mari
  • 100 gr. zahăr
  • 90 gr. ulei
  • 90 gr. apă sau lapte
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 40 gr. cacao
  • 130 gr. făină cernută
  • 20 gr. praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de sare
Pentru Glazură:
  • 300 gr. lapte
  • 100 gr. zahăr
  • 30 gr. făină cernută
  • 100 gr. cuvertura de ciocolata cu lapte
  • 150 gr. cremă sokofreta (pentru România: cremă gen "Nutella, Finetti etc" care au un conținut mai mare de alune)
Decor: 100 gr. cuvertura ciocolata alba (opțional)

In primul rând se va începe cu siropul, blatul și la final glazura. 

Preparare sirop:
  1. Într-o cratiță se pune la foc mediu: apa, zahărul, cafeaua, cacaoa și coniacul. Amestecați cu un tel.
  2. Lăsați să fiarbă până să se lege puțin. 
  3. Îl dați la o parte sa se răcească.
Blat:
  1. Preîncălziți cuptorul la 170 grade Celsius.
  2. Adăugați în vasul mixerului ouăle, zahărul vanilat, sarea, zahărul și mixați la viteză mare timp de 3 minute până devine o crema albicioasă. 
  3. Se adaugă treptat uleiul,apa/laptele și mixați la viteză mică.
  4. Făina se amestecă cu praful de copt și cacaoa, apoi se cern peste compoziția de ouă și se mai mixează până când se încorporează compoziția. 
  5. Se unge tava  32x25 ori tavă rotundă cu diametrul de 28 cm, cu unt ori ulei. 
  6. Se toarnă compoziția in tavă. 
  7. Aplatizați aluatul sa fie uniform și îl veți coace pentru 30 de minute. 
  8. Când blatul s-a făcut, se va turna siropul rece peste el și îl lăsați să se odihnească în timp ce faceți glazura de ciocolata. 
Glazura:
  1. Adăugați o cratiță la foc mediu și adăugați: laptele, zahărul, făina cernută. Amestecați continuu pentru a nu face cocoloașe. 
  2. Se adaugă cuvertura de ciocolata și crema de alune, amestecați până se încorporează toate ingredientele. 
  3. Când blatul s-a răcit se va adăuga glazura peste.
Se va lăsa la frigider timp de 3 ore ori peste noapte și abia atunci se poate orna cu cuvertura de ciocolata albă topită la bain-marin. Îi puteți pune ca și decor fulgi de ciocolată, floricele din pastă de zahăr sau simplă, fără vreun decor. 
Din această compoziție ies 10-12 porții. 

Poftă bună!




Comentarii