Pentru sirop:
- 400 gr. zahăr
- 400 gr. apă sau lapte
- 1 lingură rasă de cafea
- 1 lingură de Coniac
- 30 gr. cacao
Pentru Blat:
- 3 ouă mari
- 100 gr. zahăr
- 90 gr. ulei
- 90 gr. apă sau lapte
- 1 plic de zahăr vanilat
- 40 gr. cacao
- 130 gr. făină cernută
- 20 gr. praf de copt
- 1 vârf de cuțit de sare
Pentru Glazură:
- 300 gr. lapte
- 100 gr. zahăr
- 30 gr. făină cernută
- 100 gr. cuvertura de ciocolata cu lapte
- 150 gr. cremă sokofreta (pentru România: cremă gen "Nutella, Finetti etc" care au un conținut mai mare de alune)
Decor: 100 gr. cuvertura ciocolata alba (opțional)
In primul rând se va începe cu siropul, blatul și la final glazura.
Preparare sirop:
- Într-o cratiță se pune la foc mediu: apa, zahărul, cafeaua, cacaoa și coniacul. Amestecați cu un tel.
- Lăsați să fiarbă până să se lege puțin.
- Îl dați la o parte sa se răcească.
Blat:
- Preîncălziți cuptorul la 170 grade Celsius.
- Adăugați în vasul mixerului ouăle, zahărul vanilat, sarea, zahărul și mixați la viteză mare timp de 3 minute până devine o crema albicioasă.
- Se adaugă treptat uleiul,apa/laptele și mixați la viteză mică.
- Făina se amestecă cu praful de copt și cacaoa, apoi se cern peste compoziția de ouă și se mai mixează până când se încorporează compoziția.
- Se unge tava 32x25 ori tavă rotundă cu diametrul de 28 cm, cu unt ori ulei.
- Se toarnă compoziția in tavă.
- Aplatizați aluatul sa fie uniform și îl veți coace pentru 30 de minute.
- Când blatul s-a făcut, se va turna siropul rece peste el și îl lăsați să se odihnească în timp ce faceți glazura de ciocolata.
Glazura:
- Adăugați o cratiță la foc mediu și adăugați: laptele, zahărul, făina cernută. Amestecați continuu pentru a nu face cocoloașe.
- Se adaugă cuvertura de ciocolata și crema de alune, amestecați până se încorporează toate ingredientele.
- Când blatul s-a răcit se va adăuga glazura peste.
Se va lăsa la frigider timp de 3 ore ori peste noapte și abia atunci se poate orna cu cuvertura de ciocolata albă topită la bain-marin. Îi puteți pune ca și decor fulgi de ciocolată, floricele din pastă de zahăr sau simplă, fără vreun decor.
Din această compoziție ies 10-12 porții.
Poftă bună!
Comentarii