Ingrediente blat cu dimensiunea de 23 cm:
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 3 linguri de făină
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură cu vârf de cacao
Cremă:
- 400 ml lapte
- 400 ml smântână
- 20 grame gelatină
- 4 gălbenușuri
- 80 grame zahăr
- 1 fiolă de esență vanilie
Decor:
- 5 linguri zahăr
- 6 linguri de apă rece
- 1 lingură sirop de portocale (am pus de la o dulceață de portocale)**
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 50-60 grame zahăr
Sirop pentru blat:
- 3 linguri sirop de portocale
- 50 ml apă puțin încălzită
Preparare Blat:
- Făina, praful de copt, zahărul vanilat și cacaua se amestecă împreună.
- Cele 4 ouă și zahărul se mixează foarte bine până devin albicioase, pe care le vom adăuga peste făina treptat, amestecându-se la final cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon.
- Compoziția se pune într-o tavă rotundă cu pereții detașabili cu diametrul de 23 cm tapetată cu hârtie de copt și unsa cu puțin ulei.
- Se introduce in cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute.
- Când blatul este copt, se va lăsa la răcit.
Prepararea Cremei:
- Cât timp blatul se răcește, se pregătește crema de vanilie.
- Gălbenușurile se mixează bine cu zahărul.
- Separat, se pune laptele la încălzit la flacără mică. Se adaugă treptat peste gălbenușurile bătute, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
- Jumătate din compoziție se pune la Bain-marie, iar cealaltă se amestecă cu gelatina care a fost înainte hidratata in apă rece.
- Se combină cele două amestecuri și se mai lasă la bain-marie circa 8 minute. Se va obține o cremă groasă. Se dă la o parte și așezăm vasul într-o oală cu apă foarte rece cu cuburi de gheață. In timp ce crema se răcește, trebuie amestecat continuu, pe care o vom adăuga jumătate de oră la frigider.
- Se mixează circa 5-6 minute smântâna până devine frișca și se amesteca cu crema din frigider.
- Blatul se taie pe jumătate, se insiropeaza (cu siropul colectat de la dulceața de portocale). Siropul se poate înlocui doar cu apă și 1 fiolă de vanilie, asta în cazul că nu aveți astfel de dulceață prin casă. Blatul nu trebuie sa se impregnez cu aroma siropului, ci doar să îl înmoaie un pic.
- În tava cu pereții detașabili se așează primul blat, crema și iar blatul peste, presând ușor. Se dă la frigider pentru 3-4 ore.
Ornarea Tortului:
- Din 150 ml smântâna pentru frișcă se bate bine pentru ornarea tortului, pe care îl vom scoate din tavă cu mare grijă și îl vom pune pe un platou rotund.
- Se ornează după bunul plac cu frișcă.
- Se prepară caramelul la foc iute, amestecând mereu pentru a nu se arde. Se dă la o parte în momentul când capătă o culoare galbenă. Dacă îl lăsați mai mult pe foc devine maro, atunci caramelul este deja ars ne mai putând să fie folosit pentru consum.
- Pe un pahar nu prea gros înfășurați hârtie de copt pe care îl puneți pe orizontală pe o farfurie. Cu o lingură se ia din caramelul încins și se stropește pe lățimea paharului in dungi neregulate suprapuse. Lăsați câteva secunde sa se întărească și ușor desprindeți hârtia de caramel fără a-l rupe.
- Pe o altă bucată de hârtie de copt faceți forme după bunul plac. Se pot picura caramel direct pe frișcă.
- Mai puteți învăța din acest tutorial despre modelarea caramelului:
Caramelul dă tot farmecul la tort și aroma minunată dintre blat și cremă, făcându-l un întreg. Sepăstrează la frigider peste noapte.
Poftă bună!
Comentarii