Tort "Bavarez" cu cremă de vanilie și ornat cu caramel


Ingrediente blat cu dimensiunea de 23 cm:
  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de făină
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 lingură cu vârf de cacao
Cremă:
  • 400 ml lapte
  • 400 ml smântână
  • 20 grame gelatină
  • 4 gălbenușuri
  • 80 grame zahăr
  • 1 fiolă de esență vanilie
Decor:
  • 5 linguri zahăr
  • 6 linguri de apă rece
  • 1 lingură sirop de portocale (am pus de la o dulceață de portocale)**
  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • 50-60 grame zahăr
Sirop pentru blat:
  • 3 linguri sirop de portocale
  • 50 ml apă puțin încălzită

Preparare Blat:
  1. Făina, praful de copt, zahărul vanilat și cacaua se amestecă împreună.
  2. Cele 4 ouă și zahărul se mixează foarte bine până devin albicioase, pe care le vom adăuga peste făina treptat, amestecându-se la final cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon.
  3. Compoziția se pune într-o tavă rotundă cu pereții detașabili cu diametrul de 23 cm tapetată cu hârtie de copt și unsa cu puțin ulei.
  4. Se introduce in cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute.
  5. Când blatul este copt, se va lăsa la răcit.
Prepararea Cremei:
  1. Cât timp blatul se răcește, se pregătește crema de vanilie.
  2. Gălbenușurile se mixează bine cu zahărul.
  3. Separat, se pune laptele la încălzit la flacără mică. Se adaugă treptat peste gălbenușurile bătute, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
  4. Jumătate din compoziție se pune la Bain-marie, iar cealaltă se amestecă cu gelatina care a fost înainte hidratata in apă rece.
  5. Se combină cele două amestecuri și se mai lasă la bain-marie circa 8 minute. Se va obține o cremă groasă. Se dă la o parte și așezăm vasul într-o oală cu apă foarte rece cu cuburi de gheață. In timp ce crema se răcește, trebuie amestecat continuu, pe care o vom adăuga jumătate de oră la frigider.
  6. Se mixează circa 5-6 minute smântâna până devine frișca și se amesteca cu crema din frigider.
  7. Blatul se taie pe jumătate, se insiropeaza (cu siropul colectat de la dulceața de portocale). Siropul se poate înlocui doar cu apă și 1 fiolă de vanilie, asta în cazul că nu aveți astfel de dulceață prin casă. Blatul nu trebuie sa se impregnez cu aroma siropului, ci doar să îl înmoaie un pic.
  8. În tava cu pereții detașabili se așează primul blat, crema și iar blatul peste, presând ușor. Se dă la frigider pentru 3-4 ore.
Ornarea Tortului:
  1. Din 150 ml smântâna pentru frișcă se bate bine pentru ornarea tortului, pe care îl vom scoate din tavă cu mare grijă și îl vom pune pe un platou rotund.
  2. Se ornează după bunul plac cu frișcă.
  3. Se prepară caramelul la foc iute, amestecând mereu pentru a nu se arde. Se dă la o parte în momentul când capătă o culoare galbenă. Dacă îl lăsați mai mult pe foc devine maro, atunci caramelul este deja ars ne mai putând să fie folosit pentru consum.
  4. Pe un pahar nu prea gros înfășurați hârtie de copt pe care îl puneți pe orizontală pe o farfurie. Cu o lingură se ia din caramelul încins și se stropește pe lățimea paharului in dungi neregulate suprapuse. Lăsați câteva secunde sa se întărească și ușor desprindeți hârtia de caramel fără a-l rupe.
  5. Pe o altă bucată de hârtie de copt faceți forme după bunul plac. Se pot picura caramel direct pe frișcă.
  6. Mai puteți învăța din acest tutorial despre modelarea caramelului: 

Caramelul dă tot farmecul la tort și aroma minunată dintre blat și cremă, făcându-l un întreg.  Sepăstrează la frigider peste noapte.

Poftă bună!




Comentarii