Când poftele se activează în momentul când ții post și cumva trebuie să îți faci dulcele pe placul tău, așa cum mi s-au scurs ochii la o bougatsa/plăcintă cu cremă de vanilie de la cofetărie care nu era de post, a trebuit să-mi fac una numai mie 😁 și nu numai 💗.
Din rețeta originală a plăcintei grecești cu vanilie am eliminat lactatele și ouăle, astfel am folosit:
- 1 litru lapte de migdale îndulcit (exista și varianta fara zahăr)
- 100 grame făină
- 100 grame griș
- 100 grame margarină sau unt de nucă de cocos
- 1 pachet cu 1 foietaje (când le cumpărați citiți ingredientele de pe pachet, să nu conțină unt, ci margarină!!)
- 150 grame zahăr
- Coaja rasă de la o portocală
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 vârf cuțit de sare
- 1/2 linguriță rasă de turmeric (opțional)
- zahăr pudră
- scorțișoară
Compoziția este pentru o tavă de 30x40 cm , 12 porții.
Preparare:
- Într-o oală se adaugă grișul, făina, coaja rasă de portocală, sarea, turmericul și treptat laptele amestecând cu telul până se încorporează ingredientele. Le adăugăm la foc mediu amestecând in continuu pentru a nu prinde de fundul oalei și nu a face cocoloașe.
- Turmericul are rolul de a da culoarea ușor galbenă a ouălelor care ne lipsesc din rețetă. Dacă nu îl aveți, nu-l puneți.
- Când deja crema s-a închegat, se adaugă zahărul vanilat si margarina, amestecați.
- În tavă adăugați hârtie de copt, adăugați prima foaie de foietaj și crema toată, apoi următoarea foaie.
- Se adaugă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 35-40 de minute. Plăcinta nu se unge cu nimic deasupra, astfel nu ar mai fi fragedă.
- După ce este gata se lăsa la răcit, se va porționa și se pudrează cu zahărul pudră și scorțișoara peste.
- Grecii servesc această plăcintă la micul dejun alături de lapte cu cacao, este o tabiet aproape zilnic.
Poftă bună!
Comentarii