Bougatsa cu crema de vanilie de post (Reteta greceasca)

Când poftele se activează în momentul când ții post și cumva trebuie să îți faci dulcele pe placul tău, așa cum mi s-au scurs ochii la o bougatsa/plăcintă cu cremă de vanilie de la cofetărie care nu era de post, a trebuit să-mi fac una numai mie 😁 și nu numai 💗.
Din rețeta originală a plăcintei grecești cu vanilie am eliminat lactatele și ouăle, astfel am folosit: 
  • 1 litru lapte de migdale îndulcit (exista și varianta fara zahăr)
  • 100 grame făină
  • 100 grame griș
  • 100 grame margarină sau unt de nucă de cocos
  • 1 pachet cu 1 foietaje (când le cumpărați citiți ingredientele de pe pachet, să nu conțină unt, ci margarină!!)
  • 150 grame zahăr
  • Coaja rasă de la o portocală
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 1/2 linguriță rasă de turmeric (opțional)
  • zahăr pudră
  • scorțișoară
Compoziția este pentru o tavă de 30x40 cm , 12 porții.

Preparare:
  1. Într-o oală se adaugă grișul, făina, coaja rasă de portocală, sarea, turmericul și treptat laptele amestecând cu telul până se încorporează ingredientele. Le adăugăm la foc mediu amestecând in continuu pentru a nu prinde de fundul oalei și nu a face cocoloașe.
  2. Turmericul are rolul de a da culoarea ușor galbenă a ouălelor care ne lipsesc din rețetă. Dacă nu îl aveți, nu-l puneți.
  3. Când deja crema s-a închegat, se adaugă zahărul vanilat si margarina, amestecați.
  4. În tavă adăugați hârtie de copt, adăugați prima foaie de foietaj și crema toată, apoi următoarea foaie.

  5. Se adaugă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 35-40 de minute. Plăcinta nu se unge cu nimic deasupra, astfel nu ar mai fi fragedă.
  6. După ce este gata se lăsa la răcit, se va porționa și se pudrează cu zahărul pudră și scorțișoara peste.
  7. Grecii servesc această plăcintă la micul dejun alături de lapte cu cacao, este o tabiet aproape zilnic.
Poftă bună! 

Comentarii