Timp de preparare: 1 oră și 40 minute
Amintiri din copilărie, crescută cu ele de mămăița mea care acum este printre Îngeri! Pentru 20 de porții aveți nevoie:
- 600 grame făină de porumb
 - Apă cât cuprinde
 - 3 linguri ulei
 - 10 grame de sare măsurat
 - 9 grame drojdie uscată
 
Pentru prima umplutură (de post) :
- 1 cartof potrivit
 - 1 lingură ulei
 - sare, piper după gust
 - puțin pătrunjel
 
Pentru a doua umplutură:
- 200 grame brânză
 - 1 ou
 - puțin mărar tocat (opțional)
 
Preparare:
- O lingură cu vârf de făină și drojdia se adaugă la dospit pentru 10 minute.
 - Într-un alt castron se adaugă restul făinii și se adaugă maiaua dospită peste.
 - Treptat se adaugă uleiul. Se frământă în continuare, turnând câte puțin apă.
 - Până să se lege aluatul de pâine se adaugă sarea. Nu adăugați sarea de la bun început!
 - Devine un aluat elastic și taman bun de frământat înainte de a-l pune la dospit. Circa 10 minute îl frământați.
 - Se adaugă la loc cald, ferit de curent și acoperit cu folie de plastic de bucătărie și o pătură timp de o oră pentru a-și dubla volumul.
 - În timpul când acesta creste aluatul nostru, pregătiți umpluturile.
 - Cartoful se curăță de coajă, se spală și se taie in bucățele mici pentru a se pune în apă cu sare a fierbe foarte bine.
 - Când cartoful este fiert, îl veți pisa cu o furculiță și adăugați restul ingredientelor.
 - Brânza o pisați cu ajutorul unei furculițe, încorporați oul și restul ingredientelor.
 - Când aluatul nostru este gata se vor împărți în 2 părți egale, formând din fiecare bucată câte 10 bile. Lăsați-le la dospit acoperite cu un șervet de bucătărie pentru alte 10 minute.
 - Cum și-au mărit volumul, luați una cate una și le întindeți in foi subțirele. Aveți grijă să nu le rupeți!
 - Începeți cu prima umplutură și apoi când turtele din 10 cartofi sunt gata, începeți celelalte 10 cu brânză.
 - După ce ați adăugat umplutura le închideți precum este imaginea de mai jos.
 - Apoi le dați cu sucitorul peste pentru a le aplatiza pentru a deveni nici subțiri, circa de 5-6 mm.
 - Se adaugă în tigaia unsa cu ulei și adăugați prima turtă la copt. Lăsați pe o parte 2-3 minute până încep să apară bășici mari, apoi o întoarceți pe cealaltă parte. Și tot așa până la ultima bucată.
 - Am uns tigaia mai rar cu ulei, nu de fiecare dată.
 - Cele cu brânză se pot servi langa o salată de iaurt grecească, tzatziki. Iar cele cu cartof cu un mujdei de usturoi.
 
Poftă bună! 😋





Comentarii