Plăcintă grecească cu iaurt - Giaourtopita me fyllo


Aveți nevoie de:
  • 1 pachet de foi de plăcintă 
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 200 grame zahăr
  • 4 ouă
  • 350 grame iaurt gras 10% 
  • un vârf de cuțit de sare
  • 1 plic de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o portocală
  • 10 grame praf de copt
Sirop: 200 grame zahăr, 250 ml apă, coaja rasa de portocală, 1 baton scorțișoară

Preparare: 
  1. Cu mixerul ori telul se amesteca bine uleiul cu zahărul.
  2. Se adaugă ouăle, praful de copt, iaurtul, zaharul vanilat și coaja rasă, amestecând bine in continuare până se omogenizează.
  3. Se taie sulul de foi de plăcintă cu cuțitul în fâșii neregulate și se adaugă în compoziția de iaurt.
  4. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. 
  5. Se unge tava cu ulei și se presară griș pe toată suprafața ei. Am ales o tava de 30x40 cm.
  6. Se toarnă compoziția in tavă și se adaugă la cuptor pentru 45-50 minute , până când a devenit aurie la suprafață. 
  7. Se insiropeaza când siropul s-a răcit și placinta este caldă sau când placinta s-a răcit se adaugă siropul cald peste, niciodată reci ambele. 
Se poate servi peste cu o înghețată de vanilie ori lămâie.

Poftă bună! 

Comentarii