De cativa anisori nu am mai preparat pirojki si astfel aseara am facut varianta la cuptor, pana atunci o faceam doar prajita in baie de ulei incins. Ambele sunt foarte gustoase, desi mie cel putin imi place coapte la cuptor si vi le recomand cu mare drag.
Aluat:
- 500 grame faina
- 250 grame lapte caldut
- 4 linguri ulei
- 1 ou intreg + albus
- 1 plic drojdie uscata
- 1 lingurita rasa de sare Himalaya
- 1 lingura zahar Eritritol light
Umplutura
- 250 grame branza
- 1 ou intreg
- salam de orice fel
- gem de afine sau ceea ce aveti prin camara
Pentru uns: un galbenus de ou
Preparare:
- Faina, uleiul, oul + albusul, drojdia uscata , zaharul , laptele incalzit putin la cuptorul microunde se amesteca mixerul la viteza mica, intre timp se adauga si sarea , pana devine un aluat care nu se va lipi de maini. Uleiul il va face ca aluatul sa fie nelipicios, moale si foarte placut la atingere.
- Se va lasa la crescut pentru 45 minute - 1 ora in cuptorul preincalzit la 50 de grade Celsius in castronul de plastic invelit in servetul de bucatarie sau intr-un loc cald circa 2 ore.
- Se pregateste tava cu putin ulei si se va adauga hartia de copt si se va preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Preparati prima umplutura din branza data pe razatoarea mare sau strivita cu furculita. Amstecati branza cu un ou intreg. A doua umplutura va fi cu fasii taiate subtire de salam si ultima va fi cu gem.
- Se adauga putin ulei sau faina pe masa de lucru si incepeti sa formati pirojki: taind din aluat bucati potrivite cum dori mici sau mari si le faceti sub forma unor bile.
- Fiecare bila se va intinde cu facaletul sau cu mainile, sa fie cam de 5 mm grosime.
- Se pune fiecare umplutura cu lingura si apoi lipiti marginile bine.
- Colturile se vor aduce usor spre mijloc si le lipiti putin.
- In tava , pirojki se pune cu lipitura in jos.
- Le faceti pe toate si apoi le veti unge cu un galbenus de ou. Optional: se poate presara peste chime sau susa.n
- Le adaugati la cuptor la 180-200 grade Celsius pentru 30 minute (depinde de fiecare cuptor in parte). Vor fi gata atunci cand se vor rumeni deasupra.
- Se pot consuma atat calde sau reci.
Se mai pot umple cu carne tocata cu ceapa calita, varza dulce/murata calita cu ceapa, cartofi cu ceapa calita sau cartofi cu branza de oaie, ciuperci, amestec de cascaval si telemea, branza de vaci cu stafide etc.
Mi-au iesit 20 de bucati de pirojki, la inceput le-am facut mai mari si apoi am mai redus din volum pentru a iesi mai multe :) .
Pofta Buna!
Comentarii