Budinca de orez cu gem si bezea

Dulcele copilariei mele , asa mi-l facea bunica si mama, de cativa anisori l-am mai refacut, desi nu mai reusea sa fie fotografiat. Aseara cineva striga dupa orez cu lapte si mi-a venit repede in minte ca ar fi buna o budinca de orez cu gem si bezea, zis si facut :) . 


Ingrediente: 
  • o cana de orez
  • 4 cani de lapte 
  • 3 albusuri+3 galbenusuri
  • 60 grame unt
  • un plic de zahar vanilat+ coaja rasa de la o lamaie
  • 5 linguri rase de zahar
  • gris ori pesmet pentru pregatirea tavii
  • unt pentru ungerea tavii
  • gem de caise 
Pentru Bezea:
  • 4 albusuri
  • 8 linguri de zahar 
  1. Intr-o cratita se pune laptele cu orezul amestecandu-se constant pentru a nu se prinde. 
  2. Cand orezul da semne ca se umfla, se adauga zaharul, untul si aromele. 
  3. Cand orezul deja s-a umflat se adauga mai intai galbenusurile care se vor bate cu telul un pic si se vor adauga peste orezul cu lapte, amestecand rapid. 
  4. Albusurile se bat si acestea cu telul pentru a deveni un pic albicioase. Nu spuma pentru bezea! Se vor adauga rapid peste orez , amestecand rapid pentru a nu se coagula in contact cu sursa de caldura. 
  5. Se unge o tava cu unt si se va presa gris ori pesmet. 
  6. Se va adauga orezul in tava. Am folosit o tava Yena nici prea mare dar nici prea mica, intrand aceasta compozitie asa cum trebuia. 
  7. Se va adauga tava la cuptor la 190 de grade pentru cateva minute, doar pentru a capata o crusta deasupra orezului. 
  8. In acest timp se vor prepara albusurile cu cele 8 linguri de zahar, batandu-se foarte bine cu mixerul pana devine o bezea cremoasa fina si foarte batoasa. 
  9. Se scoate tava din cuptor, se va adauga gemul si apoi bezeaua peste. 
  10. Se adauga la cuptor la 180 grade Celsius pentru 30-35 de minute pana cand bezeaua este aurie. 
Se va lasa la racit si se poate servi. 

Pofta buna!


Comentarii