Chiftele din soia

Nu sunt de post, desi daca le doriti , eliminati cascavalul si ouale si puneti mai multa faina pentru a inchega compozitia. 

Am folosit:


  • 250 grame soia granule 
  • sare, piper, boia dulce si iute dupa gust
  • 3 catei de usturoi
  • o ceapa mare
  • 3 oua
  • 3 linguri de faina
  • o legatura de patrunjel 
  • 2 cartofi mari
  • o conserva de 250 gr de mazare + morcovi baby 
  • 100 gr cascaval ras
  • oregano
  • ulei de nuca de cocos ori orice fel de ulei pe care il aveti la indemana. 
  1. Cartofii se spala si se pun la fiert intr-o cratita cu apa si sare in coaja pana se inmoaie. 
  2. Soia se fierbe  si ea pentru 20 de minute pana isi mareste volumul, impreuna cu un pic de sare. Din 250 grame uscat, dupa fierbere am avut 500 grame soia umeda. Am strecurat-o prin sita fina pentru a elimina toata apa din ea. 
  3. Intr-un castron se pune soia stoarsa de apa impreuna cu cele 3 oua, usturoiul curatat si dat pe razatoarea mica, cascavalul ras , sarea, piperul, boiaua, ceapa curatata si tocata marunt, oregano, patrunjelul, faina si se amesteca toate ingredientele pana se incorporeaza. 
  4. Mazarea si morcovii din conserva sunt deja fierti, cu ajutorul unei furculite se piseaza pana devine un piureu, care se adauga peste compozitia de soia si se amesteca. 
  5. Dupa ce s-au fiert cartofii, se curata cu ajutorul apei rece de coaja si se dau pe razatoarea mare peste compozitia de soia , amestecandu-se. 
  6. Daca mai necesita sare sau piper, mai puteti adauga dupa gust. 
De ce uleiul de cocos si nu unul obisnuit? Azi am vrut sa merg pana la capat de a nu mai folosi uleiul de rapita pe care il aveam in camara si am zis ca azi voi praji cu uleiul de cocos. Oricum nu va fi zi de zi :)) , desi cat se poate mai mult sa-l aduc langa retetele culinare si nu numai de a-l folosi pentru tratamentele corporale sau la prepararea dulciurilor. 

De stiut ! Uleiurile de cocos se impart in doua mari categorii: rafinate si nerafinate. Uleiul de cocos nerafinat nu are colesterol si nici grasimi trans si il vei gasi ca "virgin" sau "extra virgin". Este unul din cele mai bune uleiuri de gatit. Are aroma si miros de cocos asa ca poate fi folosit la copt si este minunat in deserturile raw vegane.


Pe de alta parte, uleiul de cocos rafinat nu mai are un gust si nici miros de cocos si are o temperatura de ardere mai inalta, ceea ce-l face mai potrivit pentru mancarurile preparate la cuptor sau prin prajire si in care nu vrei sa simti aroma de cocos – de exemplu cartofi prajiti, placinte.

         7. Se pune uleiul la prajit intr-o cratita. Chiftele se formeaza in palme nici prea mici, dar              nici prea mari si se tavalesc prin faina. Se pun la prajit pana capata o culoarea aurie. 

Noi l-am servit langa un sos de iaurt (din iaurt de oaie sau vaca foarte gras, sare - piper dupa gust, ceapa verde si un pic de zeama de lamaie) . 

Pofta Buna! 





Comentarii