Orez lipicios cu mango sau Mango Sticky Rice

 

Asa cum imi place mie sa experimentez prin bucatarie si sa gatesc si altfel de retete de prin lume, vizionand de ceva vreme cativa vloggeri romani care au decis sa se plimbe non-stop in intreaga lume, astfel ca din cauza lor poftele mele au ajuns la limita imposibilului :)). Unul dintre ele, fiind "Mango Sticky Rice", un preparat foarte cunoscut in Thailanda, Laos, Vietnam si Cambodgia. Reteta preluata fiind de pe canalele de Youtube thailandeze, mi-am permis sa o notez si in blogul meu culinar pentru cei care ma urmaresc. 

Thailandezii il numesc "Khao Niew Ma Muang" insemnand in traducere "Khao Niew" - Orez lipicios si "Ma Muang" - Cu Mango. Acest desert este unul dintre deserturi stradale cat si la restaurante.

Inainte de a incepe va trebui sa faceti o vizita pe la magazinele asiatice ori pe internet sa va aprovizionati de cateva ingrediente, cu toate ca si pe la rafturile cu produse asiatice din supermarketuri veti gasi cate ceva. 

Aveti nevoie:

  • 300 grame orez lipicios Thai Glutinous Rice sau se poate inlocui si cu orez Jasmine sau Blue Rose (acestea doua sunt orezuri lipicioare pentru prepararea de sushi) 
  • 230 ml lapte crema de nuca de cocos
  • 50 grame zahar
  • un varf de cutit de sare
  • 1 plic de vanilie (in reteta originala se mentioneaza daca nu aveti frunza de pandan se inlocuieste cu orice aroma dorita)
  • 1-2 mango coapte
  • susan/migdale/seminte pin/fasole mung galbena 
Dressingul sarat:
  • 1/2 lingurita de sare
  • 50 ml lapte/crema  nuca de cocos
  • 1 lingurita de amidon porumb sau faina
  • 1 lingura de apa
Mod de preparare pentru orez:
  1.  Orezul se va clati in 4-5 ape pana cand aceasta va deveni curata si nu pentru a-i elimina impuritatile, ci de a disparea amidonul. Lasati orezul la inmuiat pentru 4-5 ore sau cat si peste noapte. 
  2. Scurgeti-l de apa!
  3. Se pune la fiert in apa (comform indicatilor de pe pachet) sau gatit la abur, cum va este mai usor. 
Preparare crema + dressing:
  1. Cat timp se fierbe orezul, veti prepara crema de nuca de cocos la foc mediu cu zaharul, sarea si vanilia amestecandu-se pana cand zaharul s-a topit. Nu trebuie sa il clocotiti prea tare, este de ajuns sa dea 1-2 clocote. 
  2. Il dati la o parte si il acoperiti cu un capac. 
  3. Cand orezul nostru este gata si apa s-a evaporat de tot, vom adauga peste acesta crema de nuca de cocos cald. Vom acoperi craticioara cu capac pentru a se umfla orezul pentru 20-30 minute. Nu mai trebuie pusa pe foc!
  4. Intr-un ibric adaugati ingredientele pentru dressing amestecand cu telul pana and acestea s-au dizolvat. Se va pune la foc mic amestecand continuu pentru a nu se prinde. Veti observa ca dressingul nostru se va ingrosa. 
Pe o farfurie/bol se aranjeaza orezul, dressingul peste acesta si fulgii de migdale pe care i-am rumenit usor in tigaie, servindu-se alaturi de mango-ul taiat in bucatele. 

La reteta originala sunt adaugate fasole de mung galbena (verde decojita si prajita putin), cu toate ca inlocuitorii lui sunt susanul, fulgii de migdale, orice fel de nuci fara nici un adaos de sare sau zahar. 

Sosul sarat cu orezul dulce si bucatile de mango alaturi de boabe sau fulgii de migdale crocoante presarate este mult mai simplu de preparat de cum pare, iar gustul dulce-sarat este precum un curcubeu pe cerul gurii. 

Pofta Buna!

Comentarii