Obiceiul pregătirii „pitei” Sfântului Vasile cel Mare este răspândit la poporul grec, fiind însoţit de o serie de ritualuri bine stabilite. Acest preparat este facuta in multe feluri in Grecia, fiecare familie avand propria reteta.
Cu acest prilej, în prima zi a anului se face o pită (plăcintă) în care se introduce un bănuţ. În jurul ei se adună toţi membrii familiei, într-o atmosferă de bucurie şi se taie pita, în mai multe felii, de către capul familiei. Prima felie este pentru iconostasul casei, a doua pentru casă şi în continuare câte o felie pentru fiecare membru, de la cel mai vârstnic la cel mai tânăr. Cel care va găsi felia cu bănuţul, va fi norocosul anului, este descrierea pe scurt a ritualului tăierii vasilopitei. Aceasta traditie provine de la Saturnaliile romane, o sărbătoare agricolă în timpul căreia erau oferite zeilor primele roade ale pământului şi, concomitent, se alegea prin tragere la sorţi „Regele Saturnaliilor”, care era considerat personajul norocos al zilei şi i se acordau onoruri.
Obiceiul ascunderii unui bănuţ în aluatul din care se prepară vasilopita a fost preluat şi de alte popoare, banul fiind ascuns în multe zone în plăcinta preparată cu ocazia Anului Nou. Grecii păstrează şi o tradiţie referitoare la acest obicei. „Se spune că atunci când Sfântul Vasile era arhiepiscop în Cezareea Cappadociei, ca să salveze oraşul de jefuirea lui de către prefectul de Cappadocia, a cerut locuitorilor să-i dea tot aurul pe care îl aveau spre a-l oferi prefectului. Dar, se spune că prefectului i s-a făcut ruşine de arhiepiscop şi a plecat fără să ia nimic. Atunci, Vasile cel Mare, care nu mai ştia ale cui sunt monezile de aur, a poruncit să se facă plăcinte în care să se introducă monezile şi apoi să fie împărţite locuitorilor şi astfel fiecare a luat ceea ce a găsit în plăcintele care li s-au oferit. De atunci obiceiul tăierii vasilopitei s-a consacrat. Tot de atunci se păstrează credinţă potrivit căreia cel care va nimeri moneda va fi norocosul anului.
Ingrediente:
Ingrediente:
- sucul de la 2 portocale si coaja lor rasa
- 260 grame faina cu agent de creștere
- 200 grame zahar
- 80 ml ulei
- 5 oua
- 1 gram sare
- 7 grame pudra de cireș negru turcesc (mahaleb)
- un plic de zahar vanilat cu mastic de Chios
- 1/2 lingură rasă de nucșoară măcinată
- Ornat la alegere: zahăr pudră, fulgi de migdale, glazură de ciocolată, glazura icing
Preparare:
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
- Ouale împreună cu sarea se bat cu mixerul împreună cu zahărul pana va deveni o crema spumoasă.
- Se adauga aromele, făina, uleiul și se mixează in continuare pentru a se încorpora ingredientele.
- Se tapeteaza o tava de chec fie rotundă sau dreptunghiulara cu hartie de copt și se va adăuga aluatul. Compoziția este pt o tava cu diametrul de 25 cm.
- Se va face testul scobitoarei daca s-a facut checul.
- Într-o folie de aluminiu se împachetează bănuțul și se aruncă în aluat.
- Se poate orna înainte de a intra la cuptor cu fulgi de migdale.
- Se lasă 45 minute la copt.
- După coacere când checul nostru s-a răcit se va scrie anul folosindu-vă de imaginație: fie cu o glazura de ciocolata, fie glazura icing (1 albuș de ou+zahăr pudră+1 lingură zeamă de lămâie).
Ingredientele magice le puteti comanda de pe cele doua site-uri, unul este international si altul chiar din Romania: Magazin Turcesc sau Dried Fruits .
Poftă bună!
Un An Nou Binecuvântat! 💗
Comentarii