Ravani (Revani) - prajitura grecească

Aveți nevoie:
  • 1 cană 1/2 gris de grau măcinat numare , nu fin
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de făină
  • 1 cană de ulei de floarea-soarelui
  • 16  grame praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță rasă de mahlepi (samburi de cires negru) sau mastic de Chios 
  • 1 plic de vanilie
  • 400 Gr iaurt gras 
  • 6 oua 
Pentru Sirop: 4 căni de zahăr, 3 1/2 căni de apă, coaja de la o lămâie rasă, 2 batoane scorțișoară

Preparare: 
  1. Mixam ouăle circa 10 minute, la viteză mare până devin albe și spumoase. Vom micșora viteza și adăugăm uleiul, zaharul, iaurtul, zaharul vanilat, coaja de la lămâie,  făina, praful de copt, bicarbonatul stins cu o lingura de suc de lămâie și mahlepul pe care le mixăm până omogenizam compoziția. 
  2. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu ulei tava și presărăm griș (nu făină) și punem compoziția in tavă. 
  3. O lăsăm să se coaca circa 40 de minute . 
  4. Când devine aurie și trece testul scobitorii o vom scoate din cuptor și o porționăm cu cuțitul și o vom lăsa să se răcească in timp ce preparam siropul.
Pentru sirop: 
Vom adăuga toate ingredientele și lăsăm cratița sa dea in clocot minim 10 minute. Vom lua cratița de pe foc și o lăsăm pentru puțin să se odihnească. Batoanele de scorțișoară le eliminăm și cu un polonic turnăm siropul cald peste prăjitură rece . 

Aceasta prajitura in Grecia se servește în orice anotimp, merge perfect cu înghețată de vanilie. 

P.S. Daca sunteți în România, nu incercati sa înlocuiți aroma cu altceva astfel îi schimbați gustul prăjiturii. Nu puneți pudră și iese la fel de bună, deși în cea tradițională are un gust aparte cu una dintre cele două pudre.
Poftă bună! 

Comentarii