Ingrediente
- 1kg făină normală
- 16 gr drojdie uscata (8gr de drojdie uscata = 500 gr faina)
-2 linguriţe rase de sare
-400-500 ml de apa calduta cat cuprinde
- unt topit ori ulei pentru uns
- caşcaval ras (opţional)
Mod de preparare
Pentru paine de casa alba într-un
castron mai mare se amestecă faina cu drojdia şi sarea. Dacă
utilizaţi drojdie proaspătă, dizolvaţi-o în 100 ml. De apă
caldă din cei 500 ml. Prevăzuţi iniţial, şi adăugaţi-o în
faină odată cu restul apei. Se amestecă vîrtos ingredientele pînă
la omogenizare. Nu se frământă! Aruncaţi puţină făină peste
aluat şi acoperiţi castronul cu folie de plastic sau cu un capac
perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să
se facă în mediu umed şi călduţ. Se lasă la crescut aluatul 1 oră, se frământă şi se pune iar la dospit pentru altă o oră. Aluatul e moale, lipicios şi plin de bule de aer. După ce
aluatul a crescut, încălziţi cuptorul la 240-250°c. Dacă
cratiţa, tava, tuciul, în fine, recipientul pe care-l veţi
utiliza, are tendinţa să lipească, puneţi hârtie de copt înainte
de a pune aluatul sau încingeţi vasul în cuptor în timp ce
acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care
puneţi aluatul. Se unge păinea cu unt topit ori ulei, după preferinţe se poate rade caşcaval peste. Cu o lingură, dezlipiţi aluatul din castronul în
care a stat la crescut şi răsturnaţi-l în recipientul în care îl
veţi coace. Se coace circa 30-40 min. la 180°c.
Painea de casa se încearcă
dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund,
trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi
câteva minute pe gratar în cuptor.
Mod de servire
Painea de casa alba se serveste cu ce
doreste fiecare, dar este o painica gustoasa si se poate manca si
goala.
!Aluatul este pentru 2 pâini, deşi alături de Tatăl Nostru, inainte de a pune la dospit si inainte de a coace in cuptor, am spus rugăciunea si fâcând cruce, binecuvăntănd aluatul de a iesi mai multe de 2!
Comentarii