Pastitsio (Reteta greceasca) - Παστίτσιο



Primul Pastitio nu pot sa spun ca a fost un esec, a fost bun, desi ii lipsea acel ceva, dupa "n" ori de preparare am ajuns sa-l fac exact ca al soacrei mele grecoaice. 

Pentru preparatul de carne si macaroane aveti nevoie de:
  • 500 gr macaroane nr.2 (cele tubulare asemanatore ca paiul)
  • 700 grame carne tocata mixta
  • 200 gr branza 
  • 2 cepe
  • 100 grame rosii tocate in suc propriu din conserva
  • 50 grame pasta de bulion
  • 2 catei usturoi
  • 2 foi de dafin
  • cimbru si oregano
  • sare si piper
  • patrunjel
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 3 linguri de ulei masline
  • 2 oua intregi
Pentru Bechamel:
  • 100 grame unt
  • 100 grame faina
  • sare si piper 
  • 1 lingurita nucsoara 
  • 1 litru lapte 
  • 3 galbenusuri
  1. Se pun macaroanele la fiert cu ulei si sare. 
  2. Se curata ceapa si usturoiul si se vor taia in bucatele potrivite. Ceapa se taie fideluta. 
  3. Se adauga 3 linguri de ulei de masline in tigaie si se pune la inmuiat ceapa, usturoiul si zaharul pana acestea devin sticloase.
  4. Se vor adauga pasta de bulion, foile de dafin, piperul, sarea si se amesteca. 
  5. Se adauga carnea tocata peste si se va lasa pana este patrunsa bine. 
  6. Se va adauga rosiile tocata cu sucul lor propriu din conserva si se va lasa pana cand sosul este absorbit de catre carne. 
  7. Se adauga patrunjelul tocat marunt, cimbrul uscat si oregano si se amesteca. Se mai lasa putin pe foc. 
  8. Se va da tigaia de carne deoparte, pentru a incepe prepararea bechamelului.
Prepararea bechamelului este simpla, desi pentru a evita cocoloasele se va amesteca incontinuu cu telul sau cu ajutorul unei linguri de lemn. 
  1. Pentru a evita arderea untului, puneti cratita la foc mic si adaugati untul sa se topeasca. 
  2. Se vor adauga treptat 100 de grame faina amestecand continuu.
  3. Tot treptat se adauga laptele pana devine ca o crema si amestecandu-se continuu. Bechamelul este gata cand va dat in clocot , aparand acele mici cratere. 
  4. Se va da cratita la o parte sa se mai zvante bechamelul.
  5. Se vor adauga 100 grame cascaval si se amesteca pentru a incorpora totul.
  6. Se adauga cele 3 galbenusuri, sarea, piperul si o lingurita de nucsoara. Amestecati pana se incorporeaza totul! 
Aranjarea Macaroanelor cu Carne in tava:

  1. Dupa ce ati scurs macaroanele de surplusul de apa, puneti-le intr-o tava Yenna sau metalica si amestecati cu 200 grame de branza rasa sau pur si simplu sfarmanata printre degetele, 2 oua si presarati o ploaie de cimbru uscat. Amestecati compozitia cu ajutorul mainilor pentru a incorpora ouale pe toata suprafata macaroanelor. 
  2. Se adauga un polonic de Bechamel peste carne si se amesteca. Compozitia de carne se va adauga uniform peste macaroane.
  3. Se adauga Bechamelul uniform peste compozitia de carne si se presara 50 de grame de cascaval ras peste. 
Se adauga la cuptor pentru 40 de minute la 180-190 grade Celsius. 


Taierea lui Pastitsio se va face dupa jumatate de ora cand acesta s-a mai racit. Daca o veti taia imediat dupa ce ati scos-o din cuptor, aceasta se va risipi, nu se va taia uniform. 


Pofta Buna!





Comentarii