Paine cu cartof


Nu ai cum sa esuezi cu reteta, mi se pare ca este cea mai simpla dintre toate si prospetimea painii duce pana la 4 zile asta daca rezista in casa :)) . A mea se duce in intr-o zi si jumatate. 

Am folosit: 

  • 5 cartofi medii
  • 500 grame faina
  • un plic de drojdie uscata
  • o lingura de zahar 
  • o lingura de sare Himalaya 
  • 2 linguri ulei de masline 
  • 200 ml apa calduta 
Cartofii se spala si se fierb in apa cu sare in coaja pana se pot zdrobii cu furculita. 
Se pregateste compozitia intr-un castron : faina cernuta , drojdia, zaharul , uleiul. Dupa ce cartofii s-au inmuiat, se cojesc de coaja si se piseaza cu furculita pana devin piure adaugand apoi spre compozitia de faina amestecand cu mana sau cu mixerul. Se adauga apa calduta treptat si sarea. 

Aluatul de cartofi este unul mai dificil la framantat, in sensul ca este mai lipicios ca unul obisnuit, din cauza cartofului din compozitie. Insa cu ajutorul fainei si putina rabdare, aluatul se lucreaza bine. Trebuie framantat cu faina aproximativ 10 minute si este gata. 

Se lasa la dospit la loc calduros pana isi va dubla volumul. La final, painea se poate modela dupa bunul plac. Am ales sa fac forma clasica, cea rotunda. 

Odata ce este iesita din cuptor, crusta painii este tare, desi in timp ce se raceste se va inmuia. 

Se pune painea in tava tapetata cu faina, se va unge pe deasupra cu apa pentru a avea o crusta aurie. Se lasa la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 30-40 minute. 

Comentarii